Frågor och svar

Sedan vårt första publikråd har det kommit lite frågor i mailkorgen från anghängare som undrar i detalj vad som sades. Signaturen Peter mailade mig nedanstående frågor och jag tror det sammanfattar ganska väl vad de flesta av er undrar.

Hur långt har arbetet med kontraktförlängning av befintlig trupp kommit?
Svar: Ambitionen är att behålla stommen i dagens trupp. Om jag inte räknat fel så är det tolv spelare i dagens trupp som har gällande kontakt över kommande säsong. Utöver det har inledande samtal först med 3-4 spelare som är högprioriterade att behålla.

Har det tillkommit några nya alternativ till sportchef? Hur nära är det med en ny sportchef?
Svar: Utan att säga om det är nya eller gamla spår, så pågår nära kontakter med åtmonstone två kandidater. Det är en lång process att rekrytera en sportchef eftersom man vill att denna person ska stanna längre än ett halvår, vi ser gärna en långsiktig plan på 3-5 år.

Har ni lyckats öka omsättningen även denna säsong? Vad kommer omsättningen att landa på ungefär?
Svar: förra säsongen hade vi en omsättning på 19 miljoner och det var inklusive kvalserien. I år kommer omsättningen att hamna däromkring, kanske lite längre, och det måste ses som en ökning. Däremot är inte omsättningen tillräckligt stor. Våra intäkter den här säsongen är mindre än budgeterat och därför kommer vi med all säkerhet att göra en ekonomiskt förlust. Vi kommer dock att jobba intensivt för minimera underskottet ända fram till den 30 april då bokslut för säsongen 2010-2011 ska göras. Det är svårt att nämna siffror eftersom det nu bara bygger på prognoser som ständigt ändras men det pekar mot en förlust på mellan 500 000 kronor och 1 miljon kronor.
Klubbens nya organisation sjösattes så sent som i maj 2010 och därför var tiden knapp inför säsongsstarten. Nu är våra nyckelpersoner på framför allt marknadssidan varma i kläderna vilket vi vet kommer ge resultat. Bland våra samarbetspartners finns stor potential med bättre framförhållning, goda relationer och nyaa upplägg.

Det ekonomiska minusresultatet kommer inte att äventyra elitlicensen den här säsongen. Eftersom föreningen vid förra bokslutet redovisade ett eget kapital på ca 100 000 kr så "tillåts" en negativ balans under en säsong. Balansen måste dock återställas under kommande verksamhetsår, annars är elitlicensen förlorad och därmed spel i HockeyAllsvenskan detsamma.

Tror ni att vi kan ställa ett ännu bättre lag på isen nästa säsong? Vill tillägga att jag tycker årets trupp har varit suverän!
Svar: Självklart! Vi ska jobba med ständiga förbättringar inom verksamhetens samtliga delar så givetvis vill vi bli bättre på isen också. Givetvis måste vi skära i vissa kostnader men exakt vilka är inte bestämt ännu. Största fokus ligger dock på att öka intäkterna. Vill vi ha ett lag i HockeyAllsvenskan inom ett par år så måste omsättningen öka från dagen 19 miljoner till drygt 25 miljoner.

Kommer det att ske några förändringar i ishallens faciliteter till nästa säsong? T ex ev. publikbarer, jumbotron eller något annat?
Svar: Det förs en ständig dialog med anläggningsägaren Oskarshamns kommun om vad vi vill, får och kan göra. Som du nämner så jobbar vi för att kunna öppna fler barer samt att få till stånd en jumbotron.
När det gäller jumbotron så har arenans tak satt stopp tidigare men nu har vi hittat en lösning med dukar och projektorer som väger betydligt mindre än LED-teknik. Rent tekniskt är vi med andra ord nära en lösning men vi ska också komma ihåg att det är en stor ekonomisk investering. Men å andra sidan så kan en jumbotron vara en av nycklarna i att öka omsättningen till de 25 miljoner som vi strävar efter. Det är ett ständigt övervägande...

Var inte rädda att skicka fler frågor, jag svara så gott jag kan!

Martin Svenson


Rapport från publikråd

I går var det premiär för det så kallade publikrådet. 16 intresserade dök upp och vi pratade om det mesta som rör föreningen. Allt från a-lagsvärvningar, sportchefer och juniorlag till ekonomi, marknadsfrågor, alkoholtillstånd och mycket mer.
Jag tycker mötet gav mersmak och det är naturligtvis något som ska fortsätta med. Vi fick även ett antal idéer om hur verksamheten kan utvecklas och förbättras ytterligare. Det mynnade faktiskt ut i att vi nu är i startgroparna att starta en "idégrupp" som kan ha till uppgift att ta fram och tillvara på sådana förslag och idéer.
Mötet höll på en liten bit över två timmar och jag tror att alla som gick därifrån är nöjda med de svar som gavs och de diskussioner som hölls.
Var du inte på mötet men har frågor? Tveka inte att maila mig på [email protected].

Premiär för publikrådet

Nu vill vi dra igång idén med ett publikråd.

Grunden i det hela är att vi vill vara öppna och svara på frågor från våra angängare, supportrar med flera. Som alla säkert förstår är det omöjligt att bemöta kritik, svara på frågor m.m. som kommer på forum på internet.

Därför bjuder vi nu in alla som vill till en träff där vi kan diskutera och bemöta era frågor. Det som vi har gemensamt är att vi har ett stort hjärta och engagemang för vår förening, IK Oskarshamn, och det finns säkert många av er som har mycket idéer om hur vi kan utveckas ytterligare.

Publikråd nummer ett äger rum:
Torsdagen den 24 feburari kl 18.00 på VIP-avdelningen i Arena Oskarshamn.
Vi bjuder på fika.

Om du inte har möjligt att närvara så går det utmärkt att maila frågor så svarar vi.

VÄLKOMNA!
Martin Svenson

Tack!

Tack alla ni som stannade kvar. Som satt eller stod kvar i Arena Oskarshamn i går kväll även efter att Bofors gjort 0-4. Jag kunde notera att säkert 50 personer reste på sig och lämnade arenan i det ögonblicket. Rätt åt dem. Vi behöver inte personer som sviket laget. Vi behöver er som stannade kvar och fortsatte stötta oss! Och som ni fick valuta för era satsade biljettpengar!

Wow! Måndagskvällen blev verkligen en känslomässig bergochdalbana. Från total uppgivenhet till euforisk glädje och en stor portion framtidstro. Fantastiskt vad det svänger snabbt i sportens värld.

Den här vändningen ger oss verkligen hopp och möjlighet att haka på i jakten om sjundeplatsen. Vändningen visade vilken stor moral det finns i laget och det måste man nu bära med sig i resten av matcherna som återstår. Vi tror fortfarande stenhårt på play off - och jag älskar alla er som är med oss!!

Jag ska också be om ursäkt för den dåliga uppdateringen på bloggen den senaste veckan. Det har varit en intensiv vecka med många möten. Just nu håller vi på att försöka skaffa oss en bild av hur vi ska driva IK Oskarshamn vidare in i framtiden. Bland alla möten har vi bland annat pratat olika bolagsformer och fått klart för oss vilka fördelar och nackdelar det innebär.
Det pågår också ett intensivt jobb att hitta finansiering, både till nästa säsongs satsning och till innevarande säsong. Jag läste på något forum att det skulle vara ekonomisk katastrof i IK Oskarshamn. Det kan jag kraftigt dementera. Däremot ligger vi lite efter jämfört med budget och detta ska rättas till innan vi går in i nästa säsong för att inte dra med sig "gamla lik" som påverkar framtidens satsning.

Sportchefsfrågan är en annan het potatis. Förhandlingarna sköts främst av ordförande Mats Söder och jag vet att diskussionerna blir allt djupare vilket betyder att vi bör ha ett avslut inom mycket kort. Även om vi har en huvudkandidat så måste även diskussioner med fler hållas vid liv om nummer ett skulle säga nej tack.

Jag har också läst att det är lite frustrerat eftersom vi inte bekräftar vissa spelarförvärv. Vi vidhåller dock fortfarande att vi aldrig kommer att kommentera eller bekräfta värvningar innan de är helt klara.

Nu kämpar vi vidare i hockeyvardagen. Boforsmatchen ska först intäktsmässigt summeras (antagligen ingen rolig läsning).
Glöm inte att det nästa måndag är gratis inträde mot Almtuna. En glödhet och mycket viktig match på många sätt. Dels sportsligt för att haka på i play off-striden och dels ekonomiskt för att klara de uppsatta budgetmålen för kampanjen "Fullsatt!". Du kan bidra genom att gå på matchen men även genom att delta i Privat-kronan och betala några öre per åskådare på matchen. Det tänker jag göra!

Martin Svenson

Nya möjligheter

Ny vecka med nya möjligheter. Efter den härliga avslutningen med 5-1-seger mot Rögle och en toppendag på jobbet så är man ordentligt laddad för en ny härlig vecka i IK Oskarshamns tjänst.

Veckan inleddes med praktiska göromål inför onsdagens höjdare, Växjö hemma. Det är några bollar att hålla i luften inför en match som den. Började med att stämma av läget med förväntade busslaster av Växjölakejer. Det ser ut att bli en buss. Dessa uppgifter ska sedan bollas med den lokala polisen och ordningsvaker. Tillsammans med dessa bedömer jag säkerhetsläget. Historiskt sett är Växjöfansen väldigt skötsamma så det ska säkert inte bli några problem.
Glädjande nog kan vi också notera över 200 middagsgäster i VIP-restaurangen. Ett härligt kvitto på att våra samarbetspartners fortfarande tror på laget. Biljettläget i övrigt är svårbedömt just nu. Inte jättemycket biljetter sålda men siffran borde landa på runt 2500. Kanske att vi tappade några åskådare efter kvällens förlust i Örebro.

Våra båda "Matsar" (Mats Lindström och Mats Ågren) på marknadssidan sliter för fullt med telefonen i högsta hugg. Just nu säljs nästa "Fullsatt" in då det är gratis inträde. Den här gången blir det mot Almtuna den 21 februari. Skriv in det i kalendern och alldeles strax kommer också erbjudandet för dig att vara med att bidra via Privatkronan, håll utkik på hemsidan.
Parallellt med detta ska vi börja kolla på nästa säsong, sätta ramarna för hur vi ska jobba, vad vi ska sälja och sist men inte minst bearbeta de befintliga kunderna. Mats Lindström kommer i ett senare inlägg här på bloggen att berätta om sina tankar kring det arbete som gjorts och kommer att göras på marknadssidan.
Vad vi dock märkt att det centrala i hela marknadsarbetet är vår stora mötesplats - VIP-avdelningen. "VIP:en" har tagit stora steg framåt den här säsongen vilket våra nöjda kunder vittnar om. Kul, framförallt med tanke på den stora investering som vår hyresvärd (kommunen) gjorde inför säsongen när man byggde ett efterlängtat kök. VIP-avdelningen är av tillståndsskäl enbart tillgänglig för våra sponsorer, det är himla synd att alla inte kan ta del av den goda mat och dryck som erbjuds.

I veckan väntar också ett antal intressanta möten och avstämning på "krokar" som jag har ute. Intressanta projekt på gång.

Konstaterar med glädje att våra båda juniorlag går som tåget. J20 segrade på lördagen med 3-0 och leder J20 Elit medan J18 på söndagen vann med hela 10-1 och tog sig upp på kvalplats för att kämpa om en plats i J18 Elit.
Brinner du också för våra ungdomar och juniorer? Vi söker någon som för hemsidan kan bevaka junior- och ungdomssidan med intressanta intervjuer och matchreportage. Är det du? Maila mig på [email protected].

Ha en underbar vecka!
Martin Svenson


Måndagar och fredagar

Det är inte klokt vad tiden går fort. Jag tycker inte att veckorna består av annat än måndagar och fredagar. Tiden går så fort att det bara återstår 10 matcher av HockeyAllsvenskans grundserie.
I morgon är det en sådan veckoslutsdag igen och matcherna duggar tätt nu. Laget är tillbaka från en roadtrip i Västerås och Leksand och hade två poäng med sig när de rullade in på parkeringen vid Arena Oskarshamn runt kl 06 på torsdagsmorgonen. Straffsegern i Västerås var urstark, det är alltid tufft i ABB Arena. I Leksand, däremot, fanns mer att önska. Jag hade bokat in grabbarna på vackra Dalecarlia i Tällberg där de laddade upp med en fantastiskt utsikt över Siljan, tänkte att det var lika bra att fortsätta med ett vinnande koncept eftersom de bodde där även i höstas då det blev seger i Tegera Arena. Nej, den här gången ville det sig inte. Själv såg jag matchen på TV tillsammans med sonen Jack hemma hos de goda vännerna Janne och Birgitta. Klubbens fantastiska allt-i-allo Conny (för övrigt gudfar till Jack) var också med. Efter att ha slängt i oss ett lass med tacos kunde vi bara konstatera att laget inte alls var redo för match. Lasse Ivarsson såg riktigt frustrerad ut i TV-rutan men jag tror inte han var ensam. Spelarna lär vara minst lika frustrerade eftersom det verkar vara svårt att hitta förklaringar till dessa formsvackor.

På fredagskvällen kommer Rögle på besök till Oskarshamn. Det blir en händelserik dag på arenan, vi har ett företag med 50 gäster på besök som börjar med att äta lunch i VIP-restaurangen. Därefter kör man en konferens och avslutar eftermiddagen med att entra isen och spela hockey. Kvällen avslutas med middag i restaurangen och sedan mer högkvalitativ hockeyunderhållning på rinken. Som extra krydda så har man med sig ett eget bluesband bestående av anställda i företaget, som underhåller på "VIP:en" under kvällen.
Detta blir ett roligt test för oss och det sysselsätter såväl kock, serveringspersonal, materialförvaltare, speaker och domare. Sätter vi alla bitar i arrangemanget så tror jag att detta är framtiden för våra företagskunder. Ett utmärkt sätt att kombinera affärer med god mat och bra underhållning. Att själv få snöra på sig skridskor, spela hockey och få känna sig som Johan Ryno för en stund, det blir grädde på moset. Eller varför inte svensexor?
Vi jobbar ständigt med att hitta nya produkter och inkomstkällor och jag är helt övertygad om att detta är en sådan.

Det märks att laget är på väg ur sin formsvacka nu och att våra angängare, såväl publik som företag, börjar ta sig ur januaridvalan. Mot Rögle har vi hela 140 ätande middagsgäster i restaurangen och mot Växjö på onsdag är siffran just nu drygt 220. Kanonkul!

Fredagen inleds förresten kl 8.00 med telefonmöte med klubbchefsrådet i HockeyAllsvenskan där jag sitter med tillsammans med klubbcheferna i Mora, Västerås och Rögle samt bolagets vd Stefan Bengtsson. Ett intressant möte, vi är inne i en fas i HockeyAllsvenskan AB där vi ska ta fram en ny strategisk plan för framtiden. Hur ser ligan ut i framtiden? Hur ska vi profilera den, både marknadsmässigt och sportsligt? Möjligheter? Hot? Riktigt spännande att få vara med att forma framtidens HockeyAllsvenskan. Det blir ett antal telefonmöten och konferenser innan vi är i mål.
Arbetsdagen börjar alltså lite innan åtta och jag skulle gissa att jag rattar min lilla röda Audi tillbaka till Påskallavik runt elva på kvällen. Tuff dag men det är oerhört inspirerande att jobba med alla positiva människor i och kring IK Oskarshamn.

Jag hade tänkt att börja bloggandet med ett kort inlägg men det här blev visst rätt så långt och det finns oerhört mycket mer att berätta. Mitt i play off-striden (NEJ VI HAR INTE SLÄPPT DET!) ska vi förbereda oss på nästa säsong och det arbetet pågår i allra högsta grad. Ett första steg är att anställa en sportchef och därefter drar det igång i en rasande fart med marknadssidan, företagskontakter, organisation m.m. m.m.

Återkommer snart igen och skicka gärna mail under tiden. Jag ska svara så gott jag kan!

Martin Svenson

Fullt fokus på play off

Transferfönstret stängde för ungefär 16 timmar sedan och som ni säkert har förstått så blev det ingen ytterligare förstärkning till IK Oskarshamn.
Vårt huvudfokus låg på att hitta en fullgod ersättare till skadade Tero Konttinen på backsidan. Vi var väldigt nära den österrikiske backen Florian Iberer, vi hade till och med beställt transferkort från internationella förbundet, men i sista stund valde hans nuvarande klubb Graz 99ers att ändra inrikting och istället behålla honom.
I övrigt har det varit svårt på marknaden, vilket man förstår om man tittar på övriga lag i HockeyAllsvenskan som långt ifrån alla förstärkte innan midnatt. Vi ville ha något som verkligen höjde vårt lag och antingen så var det mer pengar än vad vi var beredda att betala eller så föll det på något annat.

Men vi gråter inte för detta och ändrar inte fokus. Föreningens och lagets mål är fortfarande att knipa en plats i play off och efter måndagens straffseger mot Västerås så är vi i allra högsta grad inblandat i streckstriden.
Vi har största förtroende för laget och killarna, vi vet att det finns stor kapacitet i den truppen vi har och vi vill ge dem detta förtroende att försöka uppnå målet som vi strävat mot hela säsongen.
Dessutom ges tillfälle att låta våra juniorer känna förtroende att få chansen att spela till sig en plats och skaffa sig erfarenheter inför framtiden. Ungdomarna är vår framtid och dom brinner vi för!

Nu går processen vidare för att knyta upp en ny sportchef till föreningen. Vi har flera kandidater, varav någon eller några är mer intressanta än andra. Vi tror och hoppas kunna se en lösning inom mycket kort.

Det har också inletts samtal med vissa spelare i nuvarande trupp som vi är väldigt angelägna att behålla. Men vi har också en del bra spelare med kontrakt över kommande säsong, bland annat Daniel Ljungkvist, Johan Ryno och Nicklas Jadeland.
Men mycket kretsar nu kring vem som blir sportchef. Det är lite av ett moment 22. Spelarna vill veta vem som blir tränare medan tränarna gärna väntar på vem som ska bli sportchef. Därför tror vi som sagt på en lösning på sportchefsfrågan inom mycket kort.

Ha det bra allihopa!
Mats Söder

RSS 2.0